FAQ

Intrebari frecvente (FAQ) pentru parchetul de stejar, parchetul stratificat si parchetul din bambus

1. Ce este parchetul de stejar?

Stejarul in denumirea sa latineasca ” quertus robur ” este un arbore cu ramuri puternice de culoare brun negricioasa Lemnul de stejar este un lemn pretios de o calitate superioara mai ales daca este uscat corespunzator.
Lemnul de stejar este folosit in industria mobilei de lux, iahturi de lux, constructii de lux.
Parchetul clasic, sub denumirea sa de parchet masiv, este extrem de folosit datorita simplitatii, modului de prelucrare si montare.

2. Ce este parchetul stratificat ?

Parchetul stratificat este fabricat din mai lulte straturi si se gaseste in doua forme: dublu si triplu stratificat.
Parchetul dublu stratificat este format din suprafata nobila( suprafata de uzura )
si un suport tehnologic complex care are rolul de a conferi o mai mare stabilitate.
Acest suport este construit din lemn multistrat cu fibre incrucisate si prelucrate lateral pentru o imbinare de mare precizie, conferind parchetuluimo structura solida, greu deformabila.
Realizarea acestora pot fi din : brad, plop, mesteacan.

Parchetul triplu stratificat are acelasi procedeu tehnologic ca a parchetului dublu stratificat numai ca ultimul strat ( suprafata de lipire )
este asezat perpendicular fibrei lemnului nobil ( suprafata de uzura ).

3. Factorii care provoaca deformarea parchetului

-umiditatea si variatiile de temperatura.

4. Avantajele parchetului stratificat

-este gata finisat si necesita o singura operatie: montajul;
-este foarte usocat, avand o umiditate de 6-7%, ceea ce nu-i mai permite sa lucreze in timp si ducand la formarea de lufturi intre lamele;
-montajul este foarte usor, in sistem dublu-click;
-dupa mai multi ani de utilizare permite slefuire si relacuire.

5. Montarea parchetului

-lamele se imbina in sistem dublu-click.
Este foarte important ca in momentul in care sunteti hotarat/a, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa calculati suprafata ( in mp ) si un procent de pierderi ( un plus de material ) de 10-15%.
Pentru a avea cat mai putine pierderi lasati parchetul in camera in care va fi montat fara sa-l scoateti din ambalaj cel putin 24h ( timp de aclimatizare ).
Se face controlul higrometric al sapei,
se masoara temperatura mediului ambient,
se masoara umiditatea aerului,
se face activarea a instalatiei de incalzire pe perioada rece, cu cel putin 10 zile inainte de inceperea lucrarii.la un nivel moderat.
Se face controlul suprafetei sapei si tratarea ei cu diferite produse in functie de starea constatata.
La un montaj este bine sa se lase un spatiu de 7-8mm intre parchet si peretii incaperii, pentru a preveni eventuala dilatare a lemnului.
Acest spatiu urmeaza sa fie ascuns de catre plinta ( pervaz ).
Evitati sa montati parchetul cand temperatura trece de 20 C
Montajul se incepe de la peretele cel mai drept. pe cel opus se fac eventualele ajustar.

6. Lipirea Parchetului

Pentru un montaj cat mai bun al parchetului trebuie luate urmatoarele masuri de precautie :
– umiditatea sapei este verificata riguros si corectata dupa caz, cu rasina de consolidare. De asemenea trebuie realizata o izolare cat mai buna impotriva umiditatii cu adezivi epoxi-poliuretanic bicomponenti fara apa.
– inainte de inceperea montajului incaperea trebuie finisata in toate partile sale structurale :instalatii hidro-termo-sanitare precum si cea termica (atunci cand montajul se face in perioada anotimpului rece)
– umiditatea ambientala nu trebuie sa depaseasca 60% iar temperatura nu trebuie sa fie sub 10 C. Ferestrele trebuie sa fie deja montate, cu exceptia usii interioare
– se recomanda zugravirea incaperii inainte de montajul parchetului.

7. Adezivul pentru parchet

Va recomandam urmatorii adezivi pe care ii puteti gasichiar la noi:
– adezivi epoxipoliuretanic bicomponent si adeziv poliuretanic bicomponent – pentru parchet masiv, parchet stratificat, pardoseli din lemn si laminate;
– epoxipoliuretanici bicomponenti si epoxidici bicomponenti – pentru pardoseli elastice din PVC, linoleum, gazon sintetic, covoare de cauciuc, mocheta, tapet fibra de sticla.

8. De ce parchet din bambus?

Odata ce ai vazut fibrele si textura sa este imposibil sa nu te indragostesti de el. Dintre toate esentele, bambusul are ceva aparte care fascineaza. Pentru cei care doresc sa isi decoreze o noua casa, sau, pur si simplu, sa decoreze un interior in stil asiatic, bambusul este o optiune inspirata. Astazi, oamenii sunt din ce in ce mai receptivi la stilul asiatic. Atmosfera Zen si rafinamentul unui interior exotic sunt accentuate de parchetul de bambus. Principiile Feng Shui ne spun ca lemnul din bambus este de bun augur in incaperile locuintei dumneavoastra.
Este gata finisat si nu necesita lacuire
Alegand parchetul de bambus scapati de stresul raschetarii si lacuirii dupa montaj.

Rezistenta si duritate crescuta
Fibra de bambus este mai rezistenta la tensiuni decat otelul. Parchetul de bambus este unul dintre cele mai dure materiale naturale disponibile pentru podele.

9. Se va umfla sau deforma parchetul de bambus?

Bambusul este foarte rezistent la umezeala. Acesta nu se va curba atata timp cat nu va exista umezeala excesiva. De asemenea trebuie sa tinem cont de niste principii de baza la montarea acstuia:
folosirea unui adeziv pe baza de urethane sau folie
trebuie lasati 6 mm spatiu intre parchet si perete.

10. Parchetul din bambus este rezistent la umezeala?

Lemnul din bambus este mai rezistent la conditii de umiditate crescuta decat celalalte esente de lemn, datorita provenientei sale tropicale.

11. Unde poate fi instalat parchetul de bambus?

Parchetul de bambus nu se zgarie, si nu capata patina atat de repede fata de alte tipuri de lemn masiv. Ca si pardoseala, el poate fi pus in orice loc cu trafic cum ar fi coridoarele sau camerele de zi in case. Parchetul de bambus se foloseste de asemenea in birouri, scoli, sali de hotel, sali de conferinte si restaurante.

12. Unde nu trebuie instalat parchetul de bambus?

Lemnul de bambus este in mod natural rezistent la umezeala pana la un anumit punct datorita provenientei sale tropicale. De asemenea, prin modul in care este prelucrat industrial, ii este sporita rezistenta la umezeala. Exista cateva locuri unde nu se recomanda folosirea parchetului de bambus. Nu este recomandata montarea parchetului de bambus in locuri expuse la umiditate excesiva cum ar fi baile, spalatoriile, saunele, verande, sau orice alt loc unde este nevoie de spalare cu mopul ud sau alte tipuri de umiditate. Expunerea la umiditate excesiva poate cauza incovoierea, curbarea sau umflare lemnului de bambus.

13. Poate fi parchetul de bambus instalat peste instalatia de incalzire prin pardoseala?

Da, parchetul de bambus poate fi montat peste instalatia de incalzire prin pardoseala cu respectarea anumitor pasi. Pentru detalii despre acest tip de instalare ne puteti solicita mai multe informatii.

14. Ce tip de intretinere este necesara?

In primul rand este necesar amplasarea barierelor de praf sau a presurilor la intrarea in spatiul amenajat cu parchet pentru a retine intr-o masura cat mai mare praful si mizeria. Pardoselile din lemn trebuie maturate si aspirate regulat. Asigurati-va ca aveti dopuri de plastic la picioarele scaunelor si a meselor.

Se recomanda ca mopul sa fie foarte bine stors de apa, pentru a se evita surplusul pe suprafata parchetului. O pardosea din lemn intretinuta corespunzator va mobila casa in cel mai elegant mod posibil pentru generatii intregi.

Daca pardoseaua este lacuita, aceasta se va trata cu produse de protectie pe baza de rasina la fiecare sase luni. Daca pardoseaua este finisata pe baza de ceara, atunci se vor efectua operatiuni de lustruire cu ceara lichida saptamanal sau lunar.

15. Ce este DECKING-UL?

Deckingul este indicat pentru amenajarea suprafetelor exterioare (balcoane, terase, imprejurul piscinei etc). Deckingul rezista foarte bine, atat la temperaturile scazute cat si la cele ridicate. De asemenea se adapteaza extrem de bine la umezeala.
Recomandari
Montarea parchetului de bambus constituie ultima etapa ce va fi efectuata in cursul unei lucrari de constructie sau de renovare. Atunci cand va calculati cantitatea necesara de parchet pe care urmeaza sa o achizitionati, adaugati 5% la cantitatea totala, pentru diferitele taieturi si completari pe care trebuie sa le faceti pe parcursul montajului.